مدیرکل دفتر حقوقی وزارت آموزش و پرورش گفت: در ارتباط با سن ورود به دانشگاه فرهنگیان، پیشنهادی را به شورای عالی انقلاب فرهنگی ارائه دادهایم.
شرط سنی ورود به دانشگاه فرهنگیان (۱۸ تا ۲۲ سال) مدتهاست که به موضوعی مناقشه برانگیز برای داوطلبان کنکور تبدیل شده است، بسیاری از داوطلبان که سن آنها بالاتر از بازه سنی اعلام شده است از انتخاب دانشگاه فرهنگیان محروم میشوند از همین رو یکی از درخواستهای اصلی تغییر شرط سن بود.
وزارت آموزش و پرورش سال ۱۳۹۹ به دنبال درخواستهای مکرر متقاضیان سقف سن ورود به دانشگاه فرهنگیان را به ۲۴ سال افزایش داد با این حال این موضوع سه سال بیشتر دوام نداشت و اینبار شورای عالی آموزش و پرورش در تصمیمی جدید شرط سن ورود به دانشگاه فرهنگیان را به ۲۲ سال کاهش داد.
اخیراً نیز هیأت عمومی دیوان عدالت اداری براساس شکایت یکی از داوطلبان کنکور به سقف سنی تعیین شده، به ابطال شرط سن رأی داد.
با این حال در شرایطی که انتظار میرفت در کنکور ۱۴۰۲ شرط سن ورود به دانشگاه فرهنگیان لغو شود، اما با انتشار دفترچه کنکور مشخص شد که همچنان ۲۴ سال به عنوان شرط سن مدنظر است و مسؤولان سازمان سنجش هر گونه تغییر در این روند را به کنکور ۱۴۰۳ منوط میکنند.
در همین ارتباط منصور اردستانی مدیرکل دفتر حقوقی وزارت آموزش و پرورش در گفتگو با خبرنگار آموزش و پرورش خبرگزاری فارس درباره رأی دیوان عدالت اداری اظهار کرد: در ارتباط با سن ورود به دانشگاه فرهنگیان، پیشنهادی را به شورای عالی انقلاب فرهنگی ارائه دادیم و، چون مصوبات این شورا معاف از نظارت قضایی دیوان عدالت اداری است و دیوان نمیتواند آن را ابطال کند، در نظر داریم سن ورود به دانشگاه را در قالب سیاست کلی تصویب کنیم هم اکنون این موضوع محل بحث و بررسی قرار گرفته و همچنان در دستور کار است.
وی افزود: تعیین ۲۴ سال سن برای ورود به دانشگاه فرهنگیان که در دولت قبل مصوب و اعلام شد از مسیر شورای عالی انقلاب فرهنگی و شورای عالی آموزش و پرورش نبود بلکه در شورای معاونان وزارت آموزش و پرورش مصوب شد همچنین مصوبات شورای عالی آموزش و پرورش در حدود قوانین و مقررات است، اما با این حال شاهد بودیم دیوان عدالت اداری در پروندهای دیگر، مصوبه شورای عالی را هم ابطال کرد.
مدیرکل دفتر حقوقی وزارت آموزش و پرورش ادامه داد: علاوه بر شورای عالی انقلاب فرهنگی به دنبال راهکارهای دیگری نیز درباره رأی اخیر هیأت عمومی دیوان عدالت اداری برای ابطال سن ورود به دانشگاه فرهنگیان هستیم از جمله ماده ۹۱ قانون دیوان عدالت اداری و قانونگذاری توسط مجلس.
در ماده ۹۱ قانون دیوان عدالت اداری آمده است: «چنانچه رئیس قوه قضائیه یا رئیس دیوان یا بیست نفر از اعضای هیأت عمومی، هر یک از آرای هیأت عمومی یا آرای قطعی هیأتهای تخصصی را اشتباه یا مغایر قانون تشخیص دهند، رئیس دیوان موضوع را جهت رسیدگی مجدد به هیأت عمومی ارجاع میدهد. در صورتی که هیأت عمومی رأی صادره را اشتباه یا مغایر قانون تشخیص دهد، نسبت به نقض آن و صدور رأی صحیح اقدام میکند».
وی با تأکید بر اینکه قانون مدیریت خدمات کشوری به عنوان یک قانون عام و مادر نحوه ورود داوطلبان به دستگاههای اجرایی را مشخص کرده است، گفت: با این حال در ماده ۶ قانون متعهدین خدمت به وزارت آموزش و پرورش ذکر شده است، دانشجومعلمان از ابتدا استخدام رسمی و آزمایشی میشوند و دیوان عدالت اداری به استدلالهای ما توجهی نداشت از جمله اینکه قانون متعهدین خدمت یک قانون خاص است و دانشجو معلمان از شمول خدمت در دستگاههای اجرایی که یکی از شرایط آن داشتن مدرک دانشگاهی است، مستثنی هستند.
شرط سن در کنکور ۱۴۰۲ لغو میشود؟
اردستانی درباره اینکه «آیا لغو شرط سن ورود به دانشگاه فرهنگیان در کنکور ۱۴۰۲ اعمال نمیشود؟»، گفت: در حال بررسی هستیم تا بدانیم آیا امکان عملیاتی کردن آن برای امسال وجود دارد یا خیر. طبق ماده ۹۳ قانون، دستگاهها مکلفند آرای هیأت عمومی دیوان عدالت اداری را در تصمیمات خود ملاک عمل قرار دهند و اگر این موضوع در کنکور ۱۴۰۲ عملیاتی نشود به دلیل آن است که از موعد آن گذشته و دیگر فرصتی برای اجرا نیست بنابراین باید بستر اجرایی لازم را از سال آینده فراهم کرد با این شرط که قانون یا مصوبه سیاستی جدید از مراجع مربوط ابلاغ نشود.
مدیرکل دفتر حقوقی وزارت آموزش و پرورش درباره اینکه آیا آموزش و پرورش به دنبال سقف افزایش سن ورود به دانشگاه فرهنگیان به بیش از ۲۲ سال نیست، بیان کرد: رویکرد وزارت آموزش و پرورش ورود نیروی کیفی است که قابلیت کسب شایستگی و تربیت پذیری را داشته باشد، سن هم میتواند یکی از مؤلفهها و متغییرهای کیفیتی در نظر گرفته شود. دانشگاههای فرهنگیان و رجایی قرار است بحث تربیت معلم شایسته را دنبال کنند و اگر فرد از سن یادگیری و تربیت پذیری گذشته باشد چندان به تحقق اهداف نظام تربیت معلم امیدوار نیستیم.